★★★ Vluchteling in de Versnelling ★★★

realiseert bedrijfsmatige en professionele oplossingen voor betere & snellere integratie

Erkenning diploma’s nog geen verbetering mismatch arbeidsmarkt voor vluchtelingen

Vorig jaar kregen ruim 2.000 Syriërs een erkenning van hun diploma. Dat is bijna acht keer zoveel  als in 2015. Toch komen juist de hoger opgeleide Syriërs het minst makkelijk aan een baan. Vertegenwoordigers van uitzender Randstad en het landelijk platform van opvangcommunities spreken van een mismatch op de arbeidsmarkt voor Syrische immigranten.

De grote stijging van het aantal erkenningen van buitenlandse diploma’s blijkt uit officiële cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij keuringsinstanties EP Nuffic en SBB. SBB en EP Nuffic zijn door het ministerie van Sociale Zaken aangewezen als de officiële keuringsinstanties voor buitenlandse diploma’s. Hun waardering is een advies. SBB keurt diploma’s tot MBO-niveau, EP Nuffic de hogere opleidingen.

Dat de erkenning van diploma’s automatisch ook tot meer werk voor immigranten leidt, blijkt helaas maar nauwelijks het geval te zijn. In de uitzending van EenVandaag komen hierover aan het woord Inge Dijkstra van Randstad, vrijwilliger Marinka Huijssoon, aangesloten bij het landelijke platform opvangcommunities en Bader Atem, student uit de omgeving van Aleppo die aan de slag wil als windmoleningenieur.

Luister hier naar de uitzending

 

redactie • 23 februari 2017


Previous Post

Next Post