★★★ Vluchteling in de Versnelling ★★★

realiseert bedrijfsmatige en professionele oplossingen voor betere & snellere integratie

Gebrek aan impact? Zo kun je meer invloed uitoefenen op duurzame participatie van nieuwkomers!

Je hebt vast al eens gehoord van de cirkels van invloed en betrokkenheid. De theorie van Covey is helder: door proactief te zijn vergroot je je cirkel van invloed. Heel erg logisch, maar in de praktijk is dat vaak best lastig. Je bent bijvoorbeeld zeer begaan met het lot van vluchtelingen. En dat is niet zomaar iets, maar echt een uitdaging. Tegelijk lijkt dat een te groot probleem. Misschien is het beter om dat op zijn beloop te laten, het is niet jouw verantwoordelijkheid. Je hebt er ook niet echt invloed op, hoe zou je? Maar daar kun je je wel eens in vergissen. Je kunt meer invloed hebben dan je nu denkt. Hoe dan?

De cirkel van invloed en betrokkenheid volgens Stephen Covey

Wie vooral in de cirkel van betrokkenheid zit, is meer bezig met situaties en zaken waar weinig of niets aan te veranderen is. Zoals je verleden, de maatschappij, de politiek, de economie. Dat geeft vaak een machteloos gevoel en leidt vooral tot reactief handelen.
Wie meer met zijn cirkel van invloed bezig is, handelt vaak proactief. Hoe kan ik deze situatie beïnvloeden, verbeteren? Dit maakt je handelen effectiever. Door proactief te werken vergroot je je cirkel van invloed.

Er zijn grofweg twee manieren waarop je je invloed kunt verbeteren.

De eerste is je vooral te focussen op je bekende cirkel van invloed. Meestal gaat dat om je eigen gedrag, datgene waarvan je zelf denkt of weet dat je kunt veranderen. Vriendelijk zijn voor de nieuwkomer, samen een avond delen, je netwerk voor hem openstellen… Terugtrekken in je comfortzone is uitermate efficiënt: je gebruikt je eigen middelen heel direct en optimaal.

Hoe effectief ben je?

Is je beperken tot je bekende invloedssfeer ook effectief? Zet jouw inzet de zoden aan de dijk die nodig is? De nieuwkomer is natuurlijk heel erg blij met je inzet en je contact(en), maar het helpt hem nog niet direct aan een nieuwe toekomst. Daar komt veel meer voor kijken en vraagt jarenlange ontwikkeling. Een vuistregel is dat geslaagde integratie minimaal zeven jaar duurt.

Probleem is mogelijk dat je eigenlijk niet goed weet of dat wel echt kan, echt integreren. En nog waarschijnlijker: je weet niet goed hoe dat dan zou moeten.

Je kunt dat dan gewoon accepteren en afwachten wat er gebeurt. Het valt immers buiten je bekende cirkel van invloed. Ondertussen ga je wel door met de nieuwkomer(s) te bemoedigen. (Doen!)

Proactief de tweede weg inslaan

Er is ook een tweede weg. Die is minder rustig. Daarvoor moet je uit je comfortzone stappen en proactief op zoek gaan naar perspectieven om je invloed te vergroten. Dat kan. Want al heb jij de visie of de oplossingen niet, mogelijk hebben anderen die wel. (Zeker weten trouwens.)

We hebben met elkaar in Nederland alles wat er voor nodig is.
Gaan we er ook alles aan doen?

Ook nu weer zijn er twee mogelijkheden. Je kunt zelf je kennis & kunde verbeteren. Door bijvoorbeeld een bijscholing of opleiding te volgen in taaltraining of toeleiding naar de arbeidsmarkt. Met deze Doe-Het-Zelf aanpak kun je op termijn je nieuwkomer en mogelijk ook een paar anderen een stukje verder helpen.

Meer impact, dat kan zeker

Wil je meer impact, meer effecten voor meer mensen op kortere termijn bereiken, dan is ook daar een manier voor. Zoek naar mensen, organisaties, bedrijven, die de visie en knowhow reeds hebben. En betrek hen bij jouw zorg voor de nieuwkomers in de gemeente. Zoals je een aannemer inhuurt als je een heel huis wilt bouwen. Je gunt het hem als bekaam vakman en verzekert je dan van een goed en gewenst resultaat.

Wil jij niet neerzitten bij je eigen grenzen, zoek en roep de assistentie in van bekwame hulptroepen. Het kán!

Speciaal voor lokale politici liggen hier de kansen om hun invloed sterk te vergroten. Wil jij geen genoegen nemen met het gebrek aan visie in jouw gemeente, waardoor de echte, duurzame oplossingen buiten het zicht blijven? Het kán!

Maak samen het verschil

Samen kunnen we het verschil maken tussen een toekomst met afhankelijke, uitzichtloze vluchtelingen en een toekomst met volwaardige, zelfstandige, hoopvolle medeburgers. We hebben met elkaar in Nederland alles wat er voor nodig is. Gaan we er ook alles aan doen?

Ja, dat kost kracht. Dat kost energie. Dat kost tijd. Dat kost veel. Maar … het kán!
En wij voegen daar oprecht aan toe: De maatschappelijke business case is ook ronduit positief en lonend!

Vluchteling in de Versnelling staat klaar om te handelen.
Wij werken samen

  1. op basis van een hooprijke visie
  2. aan realistische oplossingen
  3. met betrokken, deskundige adviseurs en uitvoerders.

Wil jij ook je invloed op een goede toekomst voor vluchtelingen vergroten?

Reageer dan nu (klik op de groene balk hieronder).
En dan gaan wij samen aan het werk met het hoe en wat.

Ja, ik wil mijn invloed vergroten!

 

Nog niet zo ver?
Vier tips voor als je twijfelt of je je invloed wilt verbeteren:

1.       Besef dat je niets hoeft. Alles wat je aanpakt, kost tijd. Ligt je focus ergens anders, richt je dan op wat je echt belangrijk vindt. En soms wil je gewoon helemaal niet.

2.       Je kunt jezelf ook wat tijd gunnen. Laat het even los en denk er morgen fris over na. (Wel plannen = doen!)

3.       Betrek een vriend of collega en vraag hoe die er tegenaan kijkt. Samen kijk je wat breder en meer objectief.

4.       Tenslotte (maar daar mag je ook mee beginnen): Vraag ons om advies. Vrijblijvend.

Ik ben nog niet zo ver, help mij verder!

 

De maatschappelijke business case is ronduit positief lonend!

 

redactie • 23 maart 2017


Previous Post

Next Post