★★★ Vluchteling in de Versnelling ★★★

realiseert bedrijfsmatige en professionele oplossingen voor betere & snellere integratie

Gemeente “verrast” door matige resultaten eigen uitvoering participatie statushouders

Measho Tewelde (23) uit Eritrea is zelf een grote uitzondering. Hij slaagde in een jaar tijd voor de inburgering en volgt nu een MBO-opleiding chemisch analist. Zijn 236 andere landgenoten met wij hij sinds 2015 in Leeuwarden is beland, zijn nog lang niet zover. Ze zijn onverdeeld negatief over de hulp die zij krijgen van de gemeente.

Spreekbuis Tewelde noemt de huidige situatie voor de groep nieuwe Eritreeërs “uitzichtloos. Nu zitten ze de hele dag thuis. Dat geeft heel veel stress. Zo blijven ze echt gewoon in de bijstand zitten.”

De gemeente Leeuwarden is volkomen verrast door kritiek op het geringe aantal statushouders dat een baan vindt en wil de uitvoering van het beleid nu onderzoeken. De gemeente heeft de toeleiding naar werk voor nieuwkomers in eigen beheer gehouden door extra ambtenaren aan te stellen. Weinig statushouders die na 2015 in de stad kwamen wonen, hebben echter de inburgering afgerond. En voor zover bekend hebben er maar twee een baan gevonden.

“Wij dachten dat wij een sluitende aanpak hadden voor inburgering”,  reageert wethouder Herwil van Gelder (PAL/GroenLinks). “Nu moeten we met de verhalen uit de praktijk gaan onderzoeken of dat wel zo is. Als elders in Friesland wel resultaten worden geboekt, zullen we daar de dialoog over aangaan. Samen met wethouder Friso Douwstra voor werkgelegenheid gaan we met de organisaties kijken wat er extra nodig is.”

Lees meer in LC >>

redactie • 27 maart 2018


Previous Post