★★★ Vluchteling in de Versnelling ★★★

realiseert bedrijfsmatige en professionele oplossingen voor betere & snellere integratie

Hoeveel moslims zijn er in ons land – wat denk jij?

Een lastige vraag misschien, maar wat is het percentage moslims in Nederland? Denk jij dat het wel meevalt, zeg 5%? Schat jij het veel hoger in, zeg 25%? Of ergens er tussen in? Je antwoord is van veel factoren afhankelijk. Woon je in een omgeving met veel migranten, zoals in de Randstad, of ergens buitenaf. Mogelijk heeft je inschatting ook wel te maken met je zorgen over migratie en de staat van het land. Maar er is ook realiteit, het echte cijfer. Lees verder om je antwoord te checken!

Feiten & Cijfers

Nederland telt ongeveer 6,5% moslims. Verschilt dat met jouw inschatting? In elk geval verschilt het wel met wat wij als Nederlanders gemiddeld denken. Een behoorlijk verschil zelfs. De Nederlander denkt gemiddeld dat er zo’n 20% moslims rondlopen. Drie keer zoveel. Als burgers hebben we dus de neiging het aantal moslims in ons land schromelijk te overschatten.

Wat we denken, is niet altijd ook waar. Als het om voetbal gaat, schatten we ons nationale elftal gemakkelijk bij de wereldtop. Maar in de officiële lijsten komen we niet verder dan plaats 21. En dat is dan inclusief een stijging van 5 plaatsen.

Iets veel groter maken dan het is. Zoals de omvang van de islamitische bevolking in ons land. De gemiddelde Nederlander denkt dat 19 procent van de bevolking moslim is, terwijl dat in werkelijkheid 6 procent was in 2010. Naar de toekomst toe schatten Nederlanders het aandeel moslims in 2020 op 26 procent, terwijl de werkelijke schattingen op nog geen 7 procent (6,9) uitkomen.

Tussen onze perceptie en de realiteit gaapt nogal eens een behoorlijk gat. We staan daarin overigens niet alleen. Ook andere Europeanen overschatten de omvang van de islamitische bevolking flink.

Zo bleek de gemiddelde Fransman te denken dat moslims een aandeel van 31 procent in de bevolking hebben. In werkelijkheid was dat 7,5 procent, in 2010. Dus niet bijna 1 op de 3 Fransen was destijds moslim, maar ongeveer 1 op de 13.
Ook bij de voorspelde moslimbevolking in 2020 zitten de Fransen er meestal ver naast. Waar de burgers voorspellen dat moslims dan 40 procent van de bevolking zullen uitmaken is dat volgens officiële schattingen uit 2010 ‘slechts’ 8,3 procent.

Hoewel de mate van overschatting per land verschilt, is de trend duidelijk: Als burgers hebben we dus de neiging het aantal moslims in ons land schromelijk te overschatten.

De gegevens zijn afkomstig van onderzoeksbureau Ipsos Mori. Dat ondervroeg afgelopen najaar 27.250 mensen in meer dan veertig landen.

 

redactie • 3 maart 2017


Previous Post

Next Post