★★★ Vluchteling in de Versnelling ★★★

realiseert bedrijfsmatige en professionele oplossingen voor betere & snellere integratie

Pre-integratie met vrijwilligerswerk

Noor is laag opgeleid en zoekt een baan

In de gemeente Herkensbergen woont een groot aantal voormalig vluchtelingen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben. Eén van hen is Noor. Noor zoekt een baan, maar het valt nog niet mee om te ‘participeren’ zoals de gemeente dat noemde. Ze vroegen of ze vrijwilligerswerk deed, maar dat doet Noor niet. De volgende vraag was of Noor wel eens iemand helpt. Ja natuurlijk doet ze dat, dat is toch heel gewoon? Haar buren zijn al heel oud, dus het is logisch dat ze regelmatig voor ze kookt en ze helpt met wat huishoudelijke taken. En het is ook heel logisch dat ze haar zwangere overbuurvrouw af en toe helpt met het opvangen van haar zoontje. Dat blijken ze hier ook als vrijwilligerswerk te zien, daar moest Noor wel even aan wennen.

Starten met vrijwilligerswerk

Noor zou graag gaan werken, maar is nog niet helemaal klaar met haar cursus Nederlands. Ze spreekt de taal dus nog niet goed genoeg voor betaald werk. Tot die tijd zou ze graag iets doen. Ze had wel al campagnes gezien waarin vrijwilligers werden opgeroepen, maar voelt zich daar niet zo door aangesproken. Haar klantmanager vertelt haar dat er wekelijks een activiteit wordt georganiseerd in het buurthuis van Herkensbergen, speciaal voor mensen van buiten Nederland. Dat gaat Noor doen en dat bevalt haar ontzettend goed! Ze bouwt een netwerk op en heeft een goede invulling van haar dag. Noor voelt zich steeds zekerder en neemt op een gegeven moment de organisatie van de wekelijkse bijeenkomsten over. Deze ervaring kan ze mooi op haar CV zetten!

Hoe komt Noor nu echt aan werk?

Door de taallessen die de gemeente heeft geregeld en door haar activiteiten in het buurthuis heeft ze een vrij aardig CV opgebouwd. Met dank aan actieve bemiddeling van haar werkcoach mag ze op gesprek komen. De werkgever is enthousiast, maar twijfelt nog wat over haar taalvaardigheid. Hij zoekt iemand die vergaderzalen kan inplannen, zorgt dat er koffie en thee staat en dat eventueel lunches worden geregeld. De werkcoach biedt aan om, als de werkgever haar in dienst neemt, nog een maand ‘taal op de werkplek’ aan te bieden. Dat wil zeggen dat Noor tijdens haar werk taalles krijgt, waarbij ze met name woorden en zinnen leert die ze nodig heeft voor deze functie. De werkgever is tevreden en Noor is erg blij.

Bron: Stimulanz

 

redactie • 19 april 2016


Previous Post

Next Post